søndag 15. juli 2012

En tur til Sinjarheim (Aurlandsdalen)

God frokost i kårhuset. Litt tunge skyer på utsiden, men deilig å våkne opp et sted uten trafikk og støy!

Oppover i dalen fra Sinjarheim. (fjellgården som SJH disponerer. Her er elevene i sommerpraksis 5 dager. Melker geiter og yster ost, som blir solgt til forbipasserende turister.)

En vandrer med ljå. Rydder sti opp til Teigen på andre siden av dalen, mens jeg plukket urter av ymse slag og fotograferte blomster på min vei!

En litt giftig en.... Tyrihjelm

Denne er enda ikke identifisert i floraen. Vet du?


Valeriana (legevendelrot eller bare vendelrot, finnes noen ulike arter av denne)

Nærbilde av tyrihjelm. En forlokkende plante....


Mjødurtblomst. God til te både ferk og tørket! Den ble tidligere brukt som smakstilsetning i mjød. Tenkte selv jeg skulle bruke den som smakstilsetning i honningmjød!

Levende vann, regnbue og gjettegryter!

En superkamuflert møll!

Det bugner av rosenrot. Når man først legger merke til den, ser man den overalt! HAvnet en liten rot i suppegryta i går kveld!

Har man brukt ljå, vet man at den blir fort sløv. Da må man til å slipe! En håndsveivet slipestein på Sinjarheim!

Uthuset

En av geitene til SJH, lykkelige på sommerbeite!

På vei nedover dalen. Glitrende fjellsider i takt med regntunge skyer

Fossefall


Og koppen full av markjordbær!

Takk for en herlig tur. Kommer nok tilbake hit mang en gang!
Da vi var kommet nesten ut av dalen kom vi på at vi skulle kikke etter Kvann. Den kan forveksles med andre lignende planter, og vi kom til å ta med oss hjem et eksemplar av Selsnepe. Dette er en ekstremt giftig plante. Faktisk den mest giftige vi har i Norge. Jeg kuttet av en bladgren, og brukte samme kniv til å dele en sjokoladebit. Var ikke så høye i hatten da vi kom hjem og slo opp i floraen,.Ble litt skjelven i knærne rett og slett. Men det var en god oppvekker. Her er mer info om planten - lurt å lære barna de viktigste giftplantene, så de ikke smaker eller putter den i blomsterbuketten!

http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/cicu_vir.htm

God sommer!

torsdag 12. juli 2012

En dag med Charlotte`s kosthold!

Ingredienser til pesto, eller salat, eller urtedressing eller noe annet!

Hjemmelaget rå sjokolade. Proppfull av næring og smaker veldig deilig!

Frokost 12. juli: Grønn shake med dehydrerte frøknekkebrød, tahin og agurk

Lunsj 12.juli: ugressalat med råris og linsestuing

Til kaffen: økologiske jordbær og enda mer sjokolade!

Late dinner: bokhvete og rispannekaker med hjemmelaget ugresspesto, kålsalat, melkesyregjeret kpl og en stripe mayo!
Oppskrift på ugresspesto:

Meldestokk
Brennesleskudd
Unge løvetannblader
Svallerkål
Kruspersille
Salvie
Rosmarin
Himalayasalt
Bløtlagte hasselnøtter og solsikkekjerner (disse laget jeg først nøttemelk av, og brukte massen i pesto. Maksimal ressursutnytting!)
Olivenolje
Fersk hvitløk
1 presset sitron
Timian

Jeg bruker bare en stavmikser til å blande alle ingrediensene godt, helt til man får en pestoaktig konsistens. Deretter legger jeg den på glass og putter de i frysen. Usikker på hvor lenge den holder seg der, men satser på å kunne bruke dette utover høsten/vinteren!
Etter min mening kan man lage pesto av alt som er grønt - grønnkål, vanlig kål, spinat, alle typer urter osv. Man bør kanskje være litt forsiktig med å bruke mye av de urtene som har sterk medisinsk effekt. For eksempel malurt - kan fort føle seg litt løyen av den! Men prøv deg frem, det er utrolig godt!

Pannekaker uten melk og gluten:

4 egg
sammalt bokhvetemel
risflak
havremelk
himalayasalt
en slump med kardemomme (godt)

Bland sammen og steik gjerne i kokosolje. Det gir en ekstra digg smak! (Jeg elsker kokos da....)

Hasselnøttmelk

Bløtlagte hasselnøtter
Bløtlagte hva det nå enn måtte være du har for hånden. Jeg har testet linfrø - det ble veldig omega 3 aktig melk. Men solsikkekjerner fungerer fint. prøv prøv prøv!
1 liter vann
litt himalayasalt (bruker en del salt, for å få i meg nok mineraler. Jordsmonnet vårt er generelt veldig mineralfattig, så jeg stoler ikke på at jeg får i meg nok ved å bare spise vanlig mat!)
And then the extra sweet Charlotte touch; kokosblomstsukker! Så mye du vil - det gir en utrolig god karamellaktig smak på melken!
Jeg bruker også her stavmikser til å krønsje nøttene og alt det andre, sammen med melken. Så heller jeg alt gjennom et klede eller et nett, og presser ut alt vannet. Vips, så har du en helt nydelig melk. Dessert melk? eller bare et forfriskende mellommåltid sammen med en bit rå sjokolade!

Dehydrerte knekkebrød med urter:

Frø av alle slag bløtlegges i 10-20 timer:
Linfrø (disse er nesten et must for å få knekkebrødene til å henge sammen, hvis du ikke vil bruke noe mel eller annet)
Solsikkekjerner
sesamfrø
gresskarkjerner
hampfrø
chiafrø
osv
Himalayasalt
Tørkede urter: brennesle, løvetann, salvie, gressløk, persille osv. et hav av muligheter rett og slett!

Noen ganger bruker jeg å ha i litt havregryn eller hirseflak, kanskje litt hampmel eller kokosmel eller bokhvetemel. Jeg har ingen fasit, det er bare å prøve. Alt blir nesten godt!

Bland alle ingr etter bløtlegging i en kjøkkenmaskin eller med stavmikser som jeg er veldig fan av, og smør utover på plater. Jeg har en dehydrator som jeg har kjøpt gjennom Sana Bona, men har du en urtetørke fungerer også denne fint. Om du ikke har noen av delene kan du bruke vanlig stekeovn, men da må du la døre stå litt på gløtt, slik at fuktighetene slipper ut. Poenget her er å ikke steke knekkebrødene, med dehydrere. Dette skjer på ca 40 grader. I stekeovnene kan du sette på 50 grader. Det tar lang tid. kanskje opptil et døgn, alt ettersom hvor tjukke du lager de, men jeg kan garatere at de blir knallgode, og utrolig sunne. Ved å bruke så lave temperaturer bevarer man nemlig alle næringsstoffer i maten, også enzymene som er ganske så essensielle for mange prosesser i metabolismen (stoffskiftet) vårt! Prøv! :)

Frokostshake (Grønn):

1/2 avokado
salatblader
hampmel
chiafrø (bløtlegges)
ymse urter (basilikum, koriander, persille, salvie bla bla bla.... osv)
tilgjengelig ugress som vassarve, meldestokk, brennesle, løvetann, skvallerkål, pengeurt etc)
Havremelk
himalayasalt
noen ganger litt hvitløk eller gressløk
Agurk

Egentlig vil jeg si at du kan bruke det meste, det kommer litt an på hva du liker av smak. Dette høres kanskje ut som en litt rar frokost, men det føles utrolig bra for kroppen å få starte dagen med en liter vann og dette. Jeg blander rett og slett bare alle ingr. med min smarte, lille stavmikser. Men du ville sikkert like å bruke en blender. akkurat som man lager smoothie, bare denne er veldig grønn. Jeg var selv skeptisk i begynnelsen, men nå er jeg avhengig. Kanskje får man litt rare reaksjoner i kroppen hvis man ikke er vant til å bruke så mye urter og ugress og grønn mat, men etter noen uker med utrensing, blir kroppen i stand til å ta til seg all denne supernæringen, og du vil garantert oppleve endringer i energinivået ditt.

Jeg selv sover ganske lite, men det har jeg alltid gjort. Men med denne kosten i hverdagen opplever jeg å ha en jevn energi og et jevnt driv, som gjør at jeg kan holde det gående ut i de sene nattetimer! :)

Jeg sier bare. PRØV!

onsdag 11. juli 2012

Det var da, men nå er nå!

Kanskje er jeg litt over middels interessert i mat, matlaging, urter og grønnsaksdyrking..... men det er ikke så rart heller. Mat og drikke er tross alt primærbehovet til oss mennesker. Vi overlever liksom ikke uten, selv om jeg har hørt om noen munker som bare lever av sollys, og jeg har hørt om enkelte barn som nekter å spise, men som allikevel utvikler seg normalt!

Jeg begynte liksom da jeg var 13-14 år. Ble vegetarianer, det skulle være så sunt. Men den gangen skjønte jeg ikke greia, det var sikkert og bare et påfunn for å holde kroppen tynn. Dreiv med turn, måtte se bra ut. Trente oppimot 30 timer i uka, det var jo helt ekstremt, skulle bli best.... Tenkte aldri på den gangen at hvis man ikke spiser kjøtt og fisk, så må man erstatte det med noe annet! Spiste bare det som var tilbehøret til kjøttet og kokte noen linser innimellom. Det ble store mengder melkeprodukter og masse brødmat! Det tålte jeg sikkert ikke så særlig bra....

Ble ganske sjuk da jeg var sånn 16-17, treningene fungerte ikke så bra, selv om jeg trente like mye. Gikk idrettslinja, turner på toppidrettsnivå og spilte fotball. Spiste ikke mye, ble overtrent selvfølgelig. Da var det tungt tilogmed å gå i trapper. Var egentlig flink på skolen, men da gikk det nedover husker jeg.... mistet helt interessen. Nå var det fest og moro som lokket - men fortsatt turn. Helt til jeg brakk ryggen, på snowboard. jaja, der gikk nordisk mesterskapet i finland i vasken. Prøvde å komme tilbake til turn, men det var liksom over på en måte, nå lokket den store verden. Dro på tur. Thailand, Malaysia, Bali.... fikk halsbetennseler og lungebetennelser. Var på 3 antibiotikakurer bare på den reisen + 6 sprøyter i rumpa husker jeg!
Kastet inn håndkle etter 5 uker i Australia. Ville så gjerne surfe, men ble bare sjuk. Jeg var ikke vant til å være sjuk, og heller ikke sitte i ro - syk eller ikke - surfing skulle det bli.
Da jeg kom hjem var det ny lungebetennesle og jeg fant ut at jeg skulle reise til Argentina og Brasil for å kjøre snowboard og surfe. Ble mer sjuk, og veldig slapp. Drakk nesten 7 liter vann om dagen, og synet mitt ble dårligere og dårligere for hver dag. Gikk til legen - hadde fått diabetes. Det var jo litt av en måte å ødelegge ferien på. Ble litt sur, de kunne jo la meg få bli litt til. Nei, de skulle sende meg hjem.
Jaja. kom hjem og fant ut at jeg ikke skulle bli sosialantropolog. Måtte ta vare på helsen, litt uvant å huske å ta sprøyter. det ødela liksom impulsiviteten min. var ganske irriterende husker jeg. Men så ble jeg vant til det og....
Begynte på andre året på idrett, fysisk aktivitet og helse. Greide bachelor, men husker jeg var mer på fjellet enn på skolen. Skulle bare kjøre snowboard. Skulle bli best.
Begynte å studere ernæring på nett, sånn at jeg skulle få tid til å kjøre mer snowboard. Det var interessant å lære seg om mat. Men så begynte jeg å lese helt andre bøker om mat, og fant ut at det jeg lærte på ernæring ikke stemte så godt overens med den måten kroppen min reagerte på. Diabetesen ble til et prosjekt.... et forskningsprosjekt. Jeg fant ut at jeg egentlig skulle bli helt frisk. Så klarte jeg ikke å studere mer ernæring, for det stemte bare ikke. Fikk ikke til å pugge tabeller, fikk ikke tallene inn i hodet. Tenke seg til å telle kalorier. Svaret var jo så innlysende; Rein mat, økologisk, vegetarisk, fisk? egg? melkeproduktene hadde allerede vært fraværende noen år, men så forvant gluten, så forsvant kyllingen, tilogmed laksen forsvant da jeg fant ut hva de sprøytet den med.
Jeg måtte lære å dyrke grønnsaker selv. Skulle kjøpe gård, fikk lån i banken - men..... noen hadde mer penger enn meg. jeg begynte på SJH = Sogn jord- og hagebruk skole. Den eneste økologiske skolen i landet! Aurland, en nydelig perle i sogn og fjordane.
Det var helt fantastisk de første ukene - jeg var jo ikke særlig mye for husdyrhold i utgangspunktet. Synes menneskene prøver å kontrollere naturen for mye. Jeg ville ha det reint, ekte og naturlig. Trodde jeg hadde kommet dit jeg kunne få hvile fra alt annet der ute. All trafikk og støy og eksos, junkfood, fest og rør...... det bare begynte å slå sprekker. Der og.... som alt annet i livet mitt hadde gjort. Jeg ble fortvilet og veldig lei meg.... som om jeg mistet fullstedig håpet på å noen sinne kunne leve i frihet, med lek, latter og ingen bekymringer.
Måtte lære alt om traktor, felle trær med motorsag sitte i klasserommet hver eneste dag og bare se på de snødekte fjellene som lå og ventet på meg. Nei, de ventet ikke en gang. For det var andre mennsker som freste opp puddersnøen som jeg hadde gledet meg til. Det var jo ikke det at det ikke var fint å lære om disse tingene. Hvordan drive gård, hvordan dyrke jorda.... men jeg så bare ikke for meg at økologisk landbruk skulle være sånn. Jeg så ikke for meg at kuene skulle stå fastbindt i fjøset hele vinteren, at de tok kalven fra mora og plasserte i andre enden av bygget, at hele foredlingsfaget bestod av sukker, hvetemel og melk, at vi i husdyrtimene skulle fokusere mest på alle tenkelige sykdommer, at vi skulle helle masse bensin på bålet under arbeid i skogen..... At vi skulle sitte å klø oss i hodet  i regnskapstimene på grunn av endeløse skjemaer som skulle fylles inn, og at de timene som ble kalt praktiske bestod i å stå i ring rundt traktormotoren inne på verkstedet.
Jeg kan ikke forklare hvor mange ting som surret rundt i hodet mitt, men veldig mange ting ble forferdelig feil. Jeg og forstår at det er den mest gunstige måten å dyrke på, hvis man skal brødfø en hel generasjon av mennesker som ikke veit at egg kommer fra høna og at kjøttdeig er en oppkvernet ku, men hvorfor i all verden skal bonden være lavest på rangstigen, jobbe mest og bli tvunget til å investere i større maskiner, ta opp større lån, fylle ut mer papirer osv osv for at DU skal ha mat på bordet? Er det virkelig ikke på tide at menneskeheten tar hodet ut av rumpa og stikker det ned i jorda, etter og ha sett seg litt rundt kanskje??? For der nede i jorda yrer det av liv, som er der til hjelp for oss. Egentlig er hele jordkloden vår en stor organisme som er ment å fungere i symbiose, harmoni og symfoni. For å si det på en annen måte: "humanity does not know nature" - Vi trenger å lære oss å forstå naturen, se, føle, høre, lukte - bruke sansene våre igjen. ALT henger sammen, ikke bare trådene på g-strengen din.

Hvis det sitter noen der oppe, som har skapt denne jordkloden - tror du ikke han ville være veldig veldig lei seg hvis han så hvor ille vi har stelt det til? Akkurat som hvis du selv har et barn, som velger å bruke livet sitt på plata i oslo. dope seg ned. rane 7/11 bare for å få nok penger til dop.... For det er i prinsippet det vi gjør. Doper oss ned med olje, gass, TV, fluortannkrem... for å ikke snakke om maten. Ja, all den maten du spiser hver dag som er full av gift. Laks som er pumpet full i antibiotika, alle hodepinetablettene du kjører i deg, all dritten som er rundt oss. Alt er pakket inn i plast, tilog med menneskene. De vil se ut som dokker, de vil ha silikon i kroppen og de vil stå foran speilet i treningsstudio og beundre kroppen sin....

Takk meg til å få dyrke grønnsakene mine i stillhet. Sanke urter og spise ugress. Ta med snowboardet på fjellet der det ikke er kø, lage egen honningmjød, grave i jorda, sove ute under en steinhelle, spille gitar og piano. Lage omgivelsene fine..... Leke, hente vann i fossen, bade i den, klatre i steinura, bli vekket av et ekorn om morgenen, lage mat. Egendyrket mat som er den beste medisinen kroppen min kan få! AMEN

Rå sjokolade, 100% organisk

Jeg er ikke en person som kan følge oppskrifter. Det gjenspeiler seg i alt jeg gjør. Alt fra å spille piano, lage mat, håndtverk osv. Jeg trenger å gjøre ting på min egen måte - derfor liker jeg å kalle maten min for intuisjonsmat. Bare ved å tørre å prøve å sette ting eller matvarer sammen, så kan man trylle frem de merkeligste retter - og gode blir de som regel og!

I går laget jeg sjokolade igjen. Det var ganske lenge siden sist nå. Jeg har ingen nøyaktige mål i oppskriften, men dette er ingrediensene jeg brukte:

Rå kakaopulver
Kakaosmør og kokosfett (smeltes i vannbad)
kokosblomstsukker
1ts yaconsirup
litt agavesirup
Lucumapulver
Hampfrø
Sesamfrø
Solsikkekjerner
Tranebær
dadler

Alle ingrediensene blandes bare til en flytende røre, ikke for fast, ikke for flytende! Smøres ut på brett eller i former og inn i kjøleskapet en stund!
Smaker herlig sammen med en kopp nykvernet økologisk kaffe med en dæsj kokoskrem og et dryss kardemomme!

I samme slengen vil jeg gi deg oppskriften på en dessert jeg har laget et par ganger, som jeg selv synes er fantastisk god:

Kok opp ca en kopp med amaranth (fåes i helsekost butikker)
Bland i rå kakaopulver, lucuma eller maca (maca er en søramerikansk rotvekst med litt spesiell, søtlig smak. Den har adaptogen virkning, det vil si at den tilpasser seg kroppens behov. Regulerer blant annet stressnivåene!)
Kokoskrem (sil av det meste av væsken, så du sitter igjen med den tjukke kremen)
1 ss Cocosa (kan skippes)
litt salt etter eget ønske. Himalaya salt er å foretrekke.
Til søtning har jeg brukt ulike ting. Agavesirup fungere, kokosblomstsukker gir en karamellaktig smak, men noen ganger har jeg rett og slett tatt en neve tørkede dadler sammen med litt vann, frest det opp med stavmikseren til en flytende, seig masse og blandet i desserten. Det er veldig godt!

Mmmmmm.... deilig å slikke sjokoladebollen! :)


Velbekomme!